Skip to content

Skab dine egne citater

Blandt foredragsholdere er det særdeles populært at bruge andres citater. Det skyldes selvfølgelig at gode citater meget skarpt indrammer pointer og forståelser, som er lette for deltagerne at forholde sig til.

Jeg siger ikke, at det aldrig kan være relevant med et citat. Jeg ser bare mange foredragsholdere, for hvem brugen af citater har en uhensigtsmæssig effekt. Det, der faktisk er et godt citat eller et godt ordsprog, ender nemt med at blive en floskel, når en foredragsholder bruger det til at inspirere andre.

Når man som foredragsholder bruger andres citater, skal man være klar over, at man bevæger sig væk fra at være original. I stedet for at citere andre mennesker 5-6 gange i et foredrag, så skulle du selv finde på noget genialt., som andre har lyst til at citere dig for.

Du kan sætte dig som mål, at du laver noget der er så originalt og godt, at andre begynder at citere og kopiere dig. Det er sjovere – og giver langt større respekt hos dine købere og deltagere. Samtidig har det en helt anderledes langtidseffekt. Et citat eller begreb som du selv har opfundet, giver helt andre muligheder. Det kan sagtens være et eksisterende begreb, som du tvister i en ny retning og kommer en ny term på. Bare husk, at dit aftryk skal kunne mærkes.

Formår du at skabe dit eget begreb, hvor man ikke er i tvivl om dit aftryk, så vil PR, salg og markedsføring pludselig blive meget sjovere – og genbookingerne på dine foredrag ”risikerer” at stige markant. Det er vel mere tilfredsstillende for alle, at det er dig og dine tanker, der bliver talt om – frem for at du står og taler om andres ideer og tanker?

Fra posen med de største floskler, er der ét citat der slår dem alle. Det citat har sit helt eget liv i foredragsverdenen. Jeg har set det i rigtig mange ordlyde og mange forskellige personer har været citeret. I de værste tilfælde har foredragsholderen sat sig selv på som ophavsmand. Vi taler selvfølgelig om peptalk citatet over dem alle (og jeg aner af gode grunde ikke, om det er korrekt og korrekt citeret);

”Du misser 100 % af de skud du ikke tager”
– Michael Jordan, All time topscorer i NBA

Jeg har set flere forskellige sportsfolk og erhvervsfolk citeret for dette. Den sjoveste må næsten være Lars Larsen.

Anyway, sagt af en topscorer i NBA til den rette målgruppe, så har citatet selvfølgelig sin berettigelse. Men bliver det videreciteret på en kro i Jylland af en peptalker fra København på en tarvelig onsdag morgen, så synes jeg, at det er superringe. Ensidigt og naivt. Citatet er for mig lidt i retning af den joke som (nogle) golfspillere finder umådeligt morsom at sige til hinanden, når de står på greenen og den ene har puttet for kort: De fleste put der er for korte, når ikke i hul!

Sidder du nu og tænker, ”Anders G. – du snakker og røven går”, jeg er bare en tilfældig foredragsholder i et lille land. Jeg har ikke behov for at opfinde den dybe tallerken, så er her et link til en hjemmeside, hvor du kan downloade bunker af lignende citater: http://www.inspirational-quotes.info/

Synes du det er svært at opfinde en ny begrebsverden til dit foredrag, fordi det er meget lettere at nappe andres ideer og citater, så er her et trøste-citat fra mig:

”Det nytter ikke at hænge med hovedet, hvis du står i lort til halsen”

Artiklens forfatter:
Anders Gisselmann
One2speak A/S

Kommende kurser for foredragsholdere

Forfatter og foredragsholder
Læs mere og tilmeld dig her

Byg et stærkt foredrag
Læs mere og tilmeld dig her

Få succes som foredragsholder
Læs mere og tilmeld dig her

 

Få gode råd til dit liv som foredragsholder

Modtag vores nyhedsmail “FOREDRAGSHOLDEREN”